Főoldal arrow ÉTE arrow Hírek arrow Bionikus szemüveg
Bionikus szemüveg Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 02.
Budapesten nyolc magyar kutató dolgozik azon, hogy a vakok és gyengénlátók egy mobiltelefon kamerájával és egy kiegészítő készülékkel megállapíthassák, milyen színű egy ruha, hol van a zebra az úttesten vagy milyen jelzésű busz futott be a megállóba.

Image

A bionikus szemüveg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös intézete, a Magyar Bionikus Látásközpont közös fejlesztése. A mobiltelefonos alkalmazást az internetről tölthetik majd le a vakok és a gyengénlátók.
A mobiltelefonba épített készülék képes a bankjegyek, színek, tömegközlekedési járatok jelzéseinek felismerésére – mondta el a Magyar Rádióban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának docense, Karacs Kristóf. A kutatók az Informatika a Látássérültekért Alapítvány segítségével állapították meg, hogy milyen funkciókat építsenek a készülékbe.
A különleges funkciókkal ellátott mobiltelefonokat önkéntes látássérültekkel folyamatosan tesztelik. Az alkalmakra a vakok és gyengénlátók a Magyar Bionikus Látásközpont honlapján jelentkezhetnek. Karacs Kristóf bízik benne, hogy a következő évben közzétehetik az első mobiltelefonos alkalmazást, amelyet a Magyar Bionikus Látásközpont honlapjáról lehet majd letölteni.

 
Következő >
© 2018 Az Élet és Tudomány Egyesület Magazinja
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licenc alatt áll.