Főoldal arrow ÉTE arrow Hírek arrow Környezetkímél? szappanfa
Környezetkímél? szappanfa Nyomtatás E-mail
ImageA szappanfának nevezett növény lehet azoknak a tisztítószereknek az alternatívája, amelyek nagy mértékben szennyezik környezetünket.

A 15 méter magasra is megnöv?, f?ként Indiában és Nepálban él? szappanfa (Sapindus Mukorossi) termése, vagy ahogy nevezik, a diója ideális azok számára is, akik a szappanokra allergiásak.

ImageHogyan használjuk?
- Törjünk fel 3-5 szem diót (a szennyezettség mértékétõl, ill. a dió nagyságától függõen).
- Emeljük ki a magját, és a héjakat tegyük egy textilzsákocskába és kössük össze.
- A tasakot tegyük a szennyessel együtt a mosógépbe.
- Mindenfajta textíliához és minden mosási hõfokon használható. Mosás után a mosódióhéjakat a kis zacskóban szárítsuk meg, a következõ mosásnál újra felhasználhatjuk õket. A második használat után a héjakat a szemétbe vagy a komposztba dobjuk.
- További mosószer vagy öblítõszer hozzáadása, és elõmosás sem szükséges.
- Fehér mosásnál ajánlatos természetes fehérítõszer hozzáadása, de az is megteszi, ha egy csomag sütõport teszünk a mosóporadagolóba.
- A mosódióval mosott ruhák semleges illatúak. Ha szeretnénk, hogy frissen mosott ruháink illatosak is legyenek, a mosódiót tartalmazó textilzsákocskára a gépbe helyezés elõtt cseppentsünk egy kevés illóolajat. Ha ragaszkodunk a megszokott öblítõ illatához, nem kell megválni tõle, de elég a korábbi mennyiség töredéke, hiszen a ruha lágyításáról a mosódió gondoskodik.

Mire jó még?
Az indiai mosódióból fõzetet is készíthetünk: 3-6 dióhéjat 1 liter vízben 5-10 percig fõzünk, a kapott lét átszûrjük. A fõzet kiváló bõr-, és hajápoló szer. A mosódió-fõzet nemcsak tisztítja, ápolja is a hajat. Használatával a haj könnyen fésülhetõvé válik, és kevésbé gyorsan zsírosodik. Gátolja a korpaképzõdést, ezért eredményesen alkalmazzák a pikkelysömör kezelésében is.
B?vebben: www.mosodio.hu

 
< Előző   Következő >
© 2018 Az Élet és Tudomány Egyesület Magazinja
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licenc alatt áll.